Prosty przepis na pyszną i dietetyczną owsiankę

Od momentu, w którym postanowiłaś, że będziesz się odchudzać, codziennie jesz na śniadanie jajka na miękko lub ewentualnie jajecznicę? Jajeczne posiłki już dawno temu ci się znudziły, ale nie masz pojęcia, czym by tu je zastąpić, aby redukcja dalej przebiegała pomyślnie i abyś wciąż traciła efektywnie swoje zbędne kilogramy? Postaw więc na owsiankę. Podany poniżej na owsiankę jest chyba najprostszym z możliwych, a zarazem pozwala ci na przygotowanie tak pysznego dania, że na pewno zjesz je ze smakiem.

Do przygotowania porannej owsianki potrzebujesz przede wszystkim płatków owsianych. Jeżeli nigdy wcześniej ich nie kupowałeś, sam zobaczysz w sklepie, że występują one w dwóch wersjach. Do wyboru masz płatki górskie oraz te błyskawiczne. Jakoś specjalnie nie różnią się one od siebie wartościami odżywczymi, ale mimo tego ciut zdrowsze są te górskie, gdyż są one mniej przetworzone i tym samym zachowują więcej witamin i minerałów. Twoje zdrowe śniadanie zostanie też wzbogacone jednym dużym jabłkiem, cynamonem w proszku, masłem orzechowym, wodą oraz – ewentualnie – odżywką białkową. Najpierw wsyp ok. 30-40 g płatków owsianych do niedużego rondelka lub zwykłego garnka. Zalej je wodą. Nie musisz dodawać jej dużo, ale musi ona całkowicie przykryć płatki. Czas na dodanie jabłka. Umyj je i pokrój na niewielkie kawałki. Wrzuć do płatków zalanych wodą i jeżeli zobaczysz, że tej wody jest za mało, dolej jeszcze trochę. Teraz postaw swoje zdrowe śniadanie na kuchence. Ustaw średnią temperaturę i podgrzewaj owsiankę tak długo, aż płatki wchłoną wodę, a jabłko zmięknie. Od razu też możesz posypać potrawkę mielonym cynamonem. Dodaj go tyle, ile chcesz – ilość musisz dostosować do swoich indywidualnych preferencji smakowych. Gdy twoje zdrowe śniadanie będziesz już gotowe, czas przełożyć je do większej miski. Poczekaj kilka minut, aż płatki odrobinę ostygną i następnie od razu dodaj do nich jedną miarkę odżywki białkowej o ulubionym smaku. Wszystko wymieszaj. Teraz polej potrawkę łyżką masła orzechowego (ilość to jakieś 20 g). Dietetyczne śniadanie właśnie zostało przygotowane. A jeśli tylko chcesz, możesz je zjeść także na kolację, w ramach przekąski bądź na drugie śniadanie.

Dieta nie musi być trudna, wymagająca czy czasochłonna. Możesz tworzyć bardzo fajne, zdrowe i wartościowe dania przy minimalnym nakładzie energii. Szukaj ich w Internecie i testuj różne przepisy. Zacznij też sam wymyślać zdrowe i odżywcze potrawy, bazując na prostych składnikach i uzupełniając je różnorodnymi dodatkami.